Jesteś tutaj: Start / Polityka prywatności

Polityka prywatności

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF

Polityka prywatności i plików cookies dla serwisów internetowych Urzędu Gminy w Żyrakowie

Urząd Gminy w Żyrakowie na swoich stronach internetowych (www.gminazyrakow.pl, www.bip.zyrakow.pl, www.zyrakow.pl ) ogranicza zbieranie i wykorzystanie danych o użytkownikach do niezbędnego minimum związanego z zapewnieniem poprawnego działania w/w serwisów. Urząd Gminy w Żyrakowie wykonuje we własnym zakresie wszelkie czynności związane z funkcjonowaniem w/w serwisów. Korzystając z serwisu www.gminazyrakow.pl, www.bip.zyrakow.pl, www.zyrakow.pl akceptujesz zasady Polityki Prywatności.

Administrowanie serwisem:

Gromadzone informacje to:
  1. Informacje podawane dobrowolnie przez użytkownika – przykładem może być formularz kontaktowy lub rejestracyjny w serwisie, gdzie wymagane jest podanie adresu poczty elektronicznej (e-mail). Inne bardziej szczegółowe informacje (np. pełne dane osobowe) na chwilę obecną nie są gromadzone.
  2. Informacje uzyskiwane podczas korzystania z serwisów: a) Informacje w logach serwerów – nasze serwery automatycznie zapisują takie dane, jak żądanie strony wysyłane przez użytkownika, datę i godzinę żądania oraz adres IP komputera z którego nastąpiło żądanie. b) Pliki cookies (tzw. ciasteczka) to niewielkie pliki tekstowe wysyłane przez serwis internetowy do pamięci przeglądarki. Pozwalają zapamiętać takie informacje, jak preferowany język czy inne ustawienia indywidualne użytkownika. Dzięki temu każda kolejna wizyta staje się bardziej efektywna, dostosowana do preferencji pojedynczego użytkownika. Każdy może zrezygnować z zapisywania plików cookies w swojej przeglądarce, może to jednak spowodować utrudnienia w korzystaniu serwisów internetowych. Producenci przeglądarek internetowych na swoich stronach publikują szczegółowe instrukcje zarządzania cookie

Ochrona danych osobowych

Przestrzegamy Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (Dz. Urz. UE L 119/1, z 4 maja 2016 r.).

  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Wójt Gminy Żyraków. Z administratorem można się skontaktować poprzez adres e-mail gmina@zyrakow.pl lub pisemnie na adres siedziby administratora: 39-204 Żyraków, Żyraków 137.
  2.  W Gminie Żyraków jest pracownik wyznaczony do pełnienia funkcji Inspektora Ochrony Danych: Telefon kontaktowy: 146807116 e-mail : rodo@zyrakow.pl. Z Inspektorem Ochrony Danych kontaktować się można również listownie na Adres: 39-204 Żyraków, Żyraków 137. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości czy pytań w zakresie przetwarzania Pani/Pana danych osobowych oraz korzystania z praw związanych z przetwarzaniem danych osobowych może się Pani/Pan kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych.
  3. Pani/Pana dane będą przetwarzane w celu: zapewnienia określonych usług naszym użytkownikom oraz do celów administracyjnych a także do ochrony serwisów internetowych Urzędu Gminy w Żyrakowie (serwisu www.gminazyrakow.pl, www.bip.zyrakow.pl, www.zyrakow.pl). Celów statystycznych: Aktualnie używamy Google Analytics. To narzędzie działa w oparciu o pliki cookies, jednak nie udostępnia danych umożliwiających identyfikację osób. Prosimy o zapoznanie się ze szczegółami polityki prywatności Google Analytics.
  4. Odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą pracownicy Administratora Danych, podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa lub podmioty na podstawie zawartych umów w szczególności firma hostingowa utrzymująca serwisy na własnych serwerach: Intertele S.A. Dostęp do danych posiada także firma gogle Inc. Przez wykorzystywanie do celów statystycznych funkcjonalności Google Analytuics (polityka prywatności Google Analytics.)
  5. Okres przechowywania Pan/Pani danych to: 5 lat.
  6. Przysługuje Pan/Pani prawo do: a) żądania dostępu do danych osobowych na podstawie art. 15 RODO, b) sprostowania swoich danych na podstawie art. 16 RODO, c) ograniczenia przetwarzania danych na podstawie art. 18 RODO oraz ich usunięcia po ustaniu okresu przechowywania, w myśl obowiązujących przepisów, d) przysługuje Pani/Panu prawo do cofnięcia zgody, na podstawie której przetwarzane są Pani/Pana dane osobowe (jeśli przetwarzanie odbywa się na podstawie Pani/Pana zgody), e) przysługuje Pani/Panu prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych, jednak pozytywne rozpatrzenie Pani/Pana sprzeciwu wobec przetwarzania danych musi być zgodne z przepisami prawa, na podstawie których odbywa się przetwarzanie, przysługuje Pani/Panu prawo do przenoszenia swoich danych, jednak pozytywne rozpatrzenie Pani/Pana prawa do przeniesienia Pani/Pana danych musi być zgodne z przepisami prawa, na podstawie których odbywa się przetwarzanie,
  7. Przetwarzanie podanych danych osobowych nie będą podlegały zautomatyzowaniu ale nie profilowaniu, o którym mowa art. 22 ust. 1 i 4 RODO
  8. Ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych (Adres: Urząd Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa), gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy RODO;

Mechanizm cookies

  1. Przeglądarka Internetowa może przechowywać pliki cookies na dysku komputera. W plikach cookies znajdują się informacje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania serwisów: www.gminazyrakow.pl, www.bip.zyrakow.pl, www.zyrakow.pl
  2. Zawartość plików cookies nie pozwala na identyfikacje użytkowników.
  3. Za pomocą plików cookies nie są przetwarzane lub przechowywane dana osobowe użytkowników serwisów.
  4. Mechanizm cookies nie jest wykorzystywany do pozyskiwania danych użytkowników serwisów internetowych.
  5. Użytkownik posiada możliwość takiego skonfigurowania przeglądarki internetowej, aby całkowicie lub częściowo wyłączyć przechowywanie plików cookies na dysku twardym komputera.
  6. Urząd Gminy w Żyrakowie przechowuje pliki cookies na komputerach użytkowników w celu właściwego dopasowania serwisów do potrzeb użytkowników, zapamiętania preferencji i ustawień i tworzenia statystyk oglądalności serwisów internetowych. Bezpieczeństwo

Urząd Gminy w Żyrakowie dokłada wszelkich starań, aby chronić serwisy www.gminazyrakow.pl, www.zyrakow.pl www.bip.zyrakow.pl, przed nieuprawnionym dostępem osób trzecich. W tym celu stosowane są m.in. firewall, urządzania zabezpieczające serwery. Urządzenia szyfrujące, oraz fizyczne środki bezpieczeństwa. Serwisy Urzędu Gminy w Żyrakowie zawierają odnośniki do innych witryn internetowych. Zalecamy aby po przejściu na inne witryny zapoznać się z obowiązującą tam polityką prywatności.

Rozwiń Metryka

Podmiot udostępniający informację:Urząd Gminy w Żyrakowie
Data utworzenia:2019-02-12
Data publikacji:2019-02-12
Osoba sporządzająca dokument:Adam Pryga
Osoba wprowadzająca dokument:Adam Pryga
Liczba odwiedzin:385